Două părți, două opinii – o singură soluție

20 februarie – Ziua Națională a Mediatorului în Republica Moldova

Ziua Națională a Mediatorului în Republica Moldova a fost instituită prin Hotărârea Consiliului de Mediere din Republica Moldova  nr. 30 din 24.04.2018 și este sărbătorită anual pe data de 20 februarie.

Activitatea de mediere a fost practicată din cele mai vechi timpuri. Istoricii situează apariția acesteia în perioada comerțului fenician. Practicile din Grecia Antică și din Roma Antică au adus un ințeles adecvat termenului de „mediere”. Romanii au folosit mai multe denumiri pentru persoanele care se ocupau de acest proces, precum: medium, interpolator, conciliator, interlocutor și în final, mediator.

În Evul Mediu, în unele țări practica de mediere a fost interzisă, iar în altele putea fi realizată doar de către autoritățile centrale. În anumite culturi, mediatorul era considerat o persoană sacră, ce merita un respect deosebit.

Medierea reprezintă soluționarea conflictelor asistate de mediator în modul cel mai elegant, moral și normal chiar de către părțile aflate în dispută.

Medierea implică intervenția unei terțe persoane, sau a unui mediator, într-o dispută pentru a asista părțile în negocierea unei soluții acceptabile în comun a problemelor aflate în conflict . Mediatorul se întâlnește cu părțile într-un loc neutru, unde părțile pot discuta despre disputa și pot explora o varietate de soluții.

Statutul mediatorului, formele de organizare a activităţii de mediator şi cerinţele pentru înregistrarea organizaţiilor de mediere, principiile desfăşurării procesului de mediere şi efectele acestuia, particularităţile medierii în domenii specifice, precum şi competenţa autorităților și a instituţiilor statului în domeniul medierii sunt determinate de Legea nr. 137 din 03.07.2015 cu privire la mediere.

Listă biblibliografică cu articole din reviste:

Un comentariu

Lasă un comentariu