3 septembrie – Ziua Armatei Naționale a Republicii Moldova

Sărbătoarea dedicată zilei Armatei Naționale, este marcată anual la 3 septembrie, după declararea independenței R. Moldova în 1991, prin decretul președintelui Republicii Moldova Mircea SNEGUR.

În prezent, Forțele Armate ale Republicii Moldova au două ramuri componente: Armata Națională, cu Forțele Aeriene și Forțele Terestre, și Trupele de Carabinieri. Până în 2012, din Forțele Armate făceau parte și Trupele de Grăniceri. Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este Comandantul Suprem al Forțelor Armate și poartă răspundere pentru starea sistemului național de apărare.

Fiind unul cel mai important atribut al statalității, Armata Națională îndeplinește cu succes sarcini complexe pentru a îmbunătăți securitatea internă și externă a statului, apărarea frontierelor de stat și protecția obiectelor strategice.

Forțele armate ale Republicii Moldova sunt compuse din următoarele ramuri: Armata Națională, Forțele Aeriene, Forțele Terestre, Trupele de carabinieri. Până în 2012 de Forțele armate ale Republicii Moldova aparțineau și Trupele de Grăniceri ale Republicii Moldova.

Conform art. 11, p. 1, din Constituția Republicii Moldova, Republica Moldova este un stat neutru, acest statut având un caracter permanent, de asemenea „nu se admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”.

În țară este valabil serviciul militar obligatoriu, conform căruia toți tinerii ce au atins vârsta de 18 ani sunt înrolați în cadrul armatei, excepție fiind doar pentru studenți sau cazuri speciale de boală, situație familiară grea, convingeri personale sau religioase. În prezent durata satisfacerii serviciului militar în termen este de 12 luni. Alternativ, populația, în special studenții pot petrece pregătirea militară la catedre militare. Armata Națională, în care sunt înrolați anual aproximativ 3.000 de tineri, joacă un rol crucial în educarea cetățenilor în spiritul patriotismului. Serviciul militar este nu numai o datorie sacră și constituțională. Acum, serviciul militar oferă o șansă reală pentru afirmare în viața socială.

Președintele Republicii Moldova este Comandantul Suprem al Forțelor Armate și poartă răspundere pentru starea sistemului național de apărare.

Geniștii Armatei îndeplinesc misiuni riscante de deminare în diverse localități. Riscând cu propria viață, ei depistează munițiile rămase în sol și previn incidentele periculoase pentru populație. Determinarea militarilor noștri este și în implicarea activă în acordarea ajutorului la lichidarea consecințelor calamităților naturale din țară. În perioada pandemică, peste 1500 de militari au fost implicați în măsurile autorităților de prevenire a COVID-19, inclusiv au stat de veghe la posturile din localitățile plasate în carantină, au fost antrenați în construcția Centrului de triere de la Moldexpo și au efectuat patrulea localităților republicii. 

La 16 martie 1994 Republica Moldova și NATO au semnat Parteneriatul pentru Pace. Armata Republicii Moldova are un program de colaborare cu forțele NATO, adesea efectuând exerciții militare și training-uri comune. Pe plan internațional armata RM nu s-a remarcat în acțiuni militare, însă a participat la operațiunile post-conflict din Irak în anii 2003-2008, delegând în Irak șase contingente de militari, în mare parte geniști. În total, geniștii moldoveni au lichidat în Irak circa 400 mii mine, obuze, și alte muniții.

În 2013, s-a convenit cu reprezentanții NATO să delegheze din partea Moldovei un grup de militari cu scop de menținere a păcii în Kosovo. Astfel, la 8 martie 2014 un contingent de 41 militari moldoveni au plecat în Kosovo cu o navă militară americană tip C-130 Hercules: un pluton de infanterie ușoară, din 33 de militari, cu misiunea de securitate și pază a obiectelor militare și de patrulare și o echipă de geniu, la reconstruirea și deplantarea minelor.

130 de militari ai Armatei Naționale au activat în calitate de observatori militari în misiunile ONU din Georgia, Liberia, Côte d’Ivoire, Sudan, Sudanul de Sud, Kosovo, Republica Centrafricană, Departamentul ONU pentru operațiuni de menținere a păcii din SUA.

Ziua Armatei Naționale este un bun prilej pentru a aduce un omagiu celor care au slujit și slujesc patria, arătând dragoste profundă și devotament dezinteresat Republicii Moldova.

Surse legislative:


Lasă un comentariu